Ice Swimming National Team 🇷🇴

 • Ex waterpolo player
 • Presently Triathlete, Open Water & Ice Swimmer
 • Partner at Bikehub.ro
 • 48 ani
 • Un sportiv amator perseverent, plin de determinare care face totul doar din pasiune.

Până la vârsta de 40 ani am dus o viață sedentară, dar din acel moment am început timid cu mtb-ul după care am descoperit triatlonul. Din acel moment mi-am descărcat toată energia neconsumată către cele 3 discipline: înot + ciclism + alergare și combinațiile dintre ele. Visul a fost să termin un triatlon Olimpic, apoi unul pe distanță lungă (Ironman). Toate au fost atinse pas cu pas, mulțimitor pe baza unui plan propriu, obținând în 2014 titlul de vicecampion național pe distanță lungă la Oradea.

După 4 concursuri pe această distanță am trecut la concursurile din categoria Xtri (eXtreme Triathlon), caracterizate de diferențe mari de nivel la ciclism și alergare, condiții mai vitrege la înot (ape reci, râuri,…etc) . Am finalizat până în 2021 7 concursuri.

Anul 2021 mi-a adus cel de-al 100-lea concurs încheiat de triatlon/duatlon, dar și acceptarea în echipa celor care acceptă înotul în ape reci.

După o accidentare la genunchi, am început înotul pe post de recuperare. Atunci am și realizat că nu știam de fapt să înot, ci mai degrabă mă deplasam cumva prin apă, pe distanțe relativ scurte. Așa că am mers la cursuri de inițiere. De atunci au trecut aproape 5 ani în care m-am antrenat constant și am mers la 10 concursuri în țară și în Europa. Ice Swimming-ul este pentru mine nivelul următor, nivel care te catapultează din prima secundă în afara zonei confort și îți arată cine ești cu adevărat. Partea bună este că abia atunci începe “magia”.

Numele meu este Sergiu Denis Deznan. Sunt inotator de la varsta de 5 ani. In aceasta cariera de inot de mare performanta, am cucerit de multiple ori treptele podiumului, atat la concursuri nationale cat si concursuri internationale de Natatie.

Totusi am simtit ca pot mai mult si cum toata viata mi-a placut sa-mi depasesc limitele, am acceptat challenge-ul lui Paul Georgescu de a inota in ape inghetate. Asa am ajuns sa ma inscriu la campionatul mondial de ape inghetate💪🏼
Imi doresc sa fac o impresie placuta si cu loc cat mai sus pe podium atat individual cat si cu echipa Romaniei de ICESWIMMING

M-am apucat de triatlon acum 4 ani, desi toata viata am practicat si am cochetat cu diverse sporturi , insa cred ca acesta a fost sportul in care m-am regasit cel mai mult. A fost si primul meu contact cu inotul, nu doar in bazin dar si in apa deschisa, si cred ca nu mai este drum inapoi odata ce prinzi gustul. Nu este usor, vine la pachet cu o multime de provocari, dar cred ca mereu m-a atras ideea de a face ceva greu, poate de aici si inclinatia spre sportul de anduranta. La provocarea lui Paul de a ma alatura echipei de inot in apa inghetata mi-a fost teama sa raspund pozitiv la prima vedere, pentru ca nu stiam exact ce pregatire fizica implica si daca pot sa fac fata unui sport atat de extrem, insa ceva din interior nu ma lasa sa spun ‘ nu’, si nu regret nici o secunda ca am dat curs acestui challenge. Am mai participat la competitii grele, dar cred ca aceasta este, personal, poate cea mai intimidanta de pana acum. Am mare incredere in echipa cu care o sa merg, condusa de Paul, si ei sunt motivatia mea, iar felul in care imi dau incredere, si faptul ca e posibil sa fiu prima fata din Romania care reuseste sa faca asta, ma ambitioneaza si mai tare sa nu dau inapoi de la aceasta provocare. E o onoare si totodata o responsabilitate sa stiu ca pot sa fac parte din stafeta Romaniei la un astfel de concurs de talie mondiala.

Profesor de inot si inotator in apa deschisă.
Traversari inot efectuate: traversare de 28 km a Lacului Beliș din România în 2018. Traversare de 42 km a Canalului Molokai de la insula Molokai la Peninsula Nui din Oahu în 14 ore și 56 de minute pe 5 august 2019. Fondatorul Seven Lakes care impune înotătorilor să înoate peste cele mai lungi 7 lacuri din România, versiunea românească a Oceans Seven cu traversări ale Drăganului, Belișului, Izvorul Muntelui, Colibița, Vidrarul, Stânca Costești și Dunăre Porțile de Fier I.

 • I started swimming at the age of 6, and until the age of 12 I was a performance swimmer in the groups of children and juniors of the Crisul Oradea Club;
 • Water Polo player from 1994 to 2008;
 • I started open water swimming in 2013;
 • Participant in multiple national and international open water swimming competitions, including the Oceanman circuit (6.5 km / 10 km / 14 km);
 • Triatholnist, finisher in X-Men Oradea 2021 – half distance;
 • Open water swimming coach, mentor for many amateur outdoor swimming athletes;
 • I strongly believe that sport is probably the best way for a healthy lifestyle, and for children it is a strong pillar of education.

De cand ma stiu am fost atras de apa. Am inceput sa inot la 3 ani, mergand cu fratele meu mai mare la bazin. La 6 ani am inceput sa practic inotul de performanta, iar la 10 ani am castigat primul titlu national. Au urmat mai multi ani in care am continuat sa imi imbunatatesc performantele și sa am o prezenta constanta pe podium in probe de semifond și fond (200m pana la 1500m liber, 200m bras și 200m mixt). La varsta de 17 ani, datorita contextului de la acel moment, a trebuit sa renunt la inot pentru a ma putea concentra pe admiterea la facultate, urmand ca pentru alti 17 ani sa am doar un contact sporadic cu inotul. In 2010 am avut sansa sa reiau legatura cu cativa fosti colegi și impreuna am revenit la inotul de performanta, de data asta in cadrul competitiilor Masters.

Am participat, de atunci, la multe competitii nationale și internationale Masters, incercand constant sa imi imbunatatesc performantele, in ciuda inaintarii in varsta, cautand permanent noi provocări.

Cand Paul mi-a facut onoarea de a ma invita ca membru al Echipei Nationale de Ice Swimming, am acceptat imediat cu mare placere, descoperind astfel o noua fateta a inotului și o noua provocare pentru depasirea propriilor limite. Și pot spune ca fiecare antrenament ma ajuta sa imping tot mai sus rezistenta, atat fizica cat și mentala.

In februarie 2022 urmeaza sa participam la Campionatele Mondiale de Ice Swimming, la Glogow, Polonia, unde sper ca vom reusi sa impunem Romania ca un concurent puternic altauri de tari cu traditie in acest sport.

 • Started with swimming 14 years ago
 • 5 years since I made the decision to be a triathlete
 • 3 times in a row National Champion on olympic distance (2018-2020)
 • National Champion on half ironman 2020
 • National Champion on sprint distance (2019)
 • Currently holding the National Record on olympic distance (2018)
 • I Had for 2 years National Record on half ironman distance
 • First Romanian who raced in an World Championship
 • First Romanian who finished an World Championship
 • First place for 2 years in a row (2018-2019) at Open Water race Belis Endurance (5000m)
 • 5th place in romanian National Championship Open Water race (5000m)(2021)

  *Inspired by Paul Georgescu with the power of will and his determination